18/10/2011

Syysflunssa - valjaista

Syysflunssa iski sopivasti syyslomaviikolle päälle, joka tietysti aiheutti erinäisiä aikataulumuutoksia tallin toimintaan. Voiton puolella kuitenkin ollaan toivottavasti, joten ajattelin kirjoittaa välillä valjastuksesta...

Ennenkuin aloitan lienee sopivaa muistuttaa että tallillamme järjestetään tutustu valjastukseen/ajamiseen lyhyt kurssi 29.10.2011 ja kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat oppia valjastamaan.

Valjaita on tietysti monenlaisia ja Suomessa yleisimmin käytetään tietysti ravivaljastusta niin treeni- kuin kilvanajossakin. Ravivaljaita löytyy niin amerikkalaista mallia, tavallista remmivaljasta kuin uusia kliksisiloja eli pikalukkovaljaitakin - näistä ainakin tavallista remmikiinnityksellä olevaa valjasta ja pikalukkovaljaita löytyy myös shettis- ja ponikoossa tietysti raviponeja varten. Oman kokemukseni mukaan remmivaljaat ovat napakammat kuin pikalukot ja molemmilla olen myös hevoskokoisella ajanut treeniäkin - aina pitkällä rintaremmillä. Pitkän rintaremmin etu on tietysti se että sillä ainakin toivotaan saavamme vetotyöstä osan rinnustimelle selustimen sijaan (joka siis rasittaa selkää).

Länkivaljaista löytyy myös useampaa mallia on suomalaista länkivaljasta, jossa länget tehdään mittatyönä kullekin hevoselle sopivaksi ja ajossa käytetään usein myös luokkia - näitä en ole koskaan nähnyt shettiskoossa, jollain varmaan kyllä on. Ruotsalaiset länget tehdään puolestaan "one size fits all"-logiikalla eli useimmiten tehdastyönä ja paksun länkipatjan on tarkoitus korvata suomalaisen yksilöllisen muotoilun puute vrt. ohuempi huopapehmuste suomalaisissa längissä. Ruotsalaisia löytyy sekä alkuperämaassa että Kiinassa tehtynä ja arvata voi kummat yleensä ovat laadukkaampia. Lisäksi valjakkoajossa hienoimmassa ajossa käytetään aina länkiä juhlavaljaiden kanssa, jolloin länki on "metalliputkea" erittäin tukevalla patjalla ympäröitynä, näitäkin löytyy monenlaista ja myös shettiskoossa. Valjakkoajossa ajetaan lisäksi nahkarinnustimella ja vetoliinoilla, jotka on kiinnitetty vetokarttuun ja jolla hevonen vaunua vetää, silojen tarkoitus on lähinnä kannatella aisaa, eikä aisoja kiinnitetä silaan muuta kuin aisalenkin läpi sujauttamalla - myös valjakkovaljaita löytyy erilaatuisia minishettiskoosta lähtien.

Itse suosittelen aina valjaista kyseleville että kannattaa hankkia kunnolliset valjakkotyyppiset valjaat vetoliinoilla ja vaunuihin vetokarttu, sillä vaikka useimmiten ajatellaan että on sama mitä shettiksellä on selässä on asia päinvastoin. Shettikset vetävät kokoonsa nähden suhteutettuna suurimpia kuormia ja ne ansaitsevat työhönsä parhaat sopivat varusteet siinä missä isokokoisemmat lajitoverinsa! Kaikenlaisia "virityksiä" tietysti näkee mutta ne eivät sopimattomuuden lisäksi edusta valjakkoajon tai hevosmiesperinteen mukaista asiallista, asiakkaita ja hevosta/ponia kunnioittavaa toimintaa. Erityisesti shettisten kohdalla, katso että valjaasi sopivat ponille hyvin!

Lisää yksityiskohtia ja valjaiden sovittamisesta kuulet kurssilla, tervetuloa! Ilmoittautumiset mielellään 25.10 mennessä.
"Päätöntä menoa" SM vetokisoissa, Markon ottama kuva :) Länkivaljastus, luokki, sila ja mäkivyöt
Valjaista jos jonkinlaisia meidän varustehuoneessa

"Valjakkovaljastus"



No comments:

Post a Comment